Zes goede apps voor crosstrainers

Het plezier dat je hebt van een crosstrainer is voor een groot deel afhankelijk van de apps die je daarbij gebruikt. Tegenwoordig zijn veel crosstrainers te koppelen aan je smartphone of tablet en dan is er een flinke keuze aan apps. Maar welke app is handig voor jou. Om daar wat inzicht in te geven beschrijven we hieronder zes veelgebruikte en populaire apps. We bespreken iFit-module, Max Trainer, Fit hi way, Kinomap, iConsole app en DKN Motion. Lees dit artikel bij voorkeur voordat je een crosstrainer aanschaft, want elke crosstrainer heeft zijn eigen app.

Welke app hoort bij welke crosstrainer?

Bij het selecteren van een app zit je automatisch vast aan één of enkele merken crosstrainers. Het is dus de kunst om te kiezen voor een crosstrainer waar je lekker op kunt bewegen en een app waar je met plezier gebruik van maakt. Hier is een overzicht:
App Merk crosstrainer
iFit-module Proform, Nordic Track
Max Trainer Bowflex
Fit hi way FlowFitness
Kinomap FlowFitness
iConsole FlowFitness i-model
DKN Motion DKN

iFit-module

Trainen op de crosstrainer met de iFit Live module kan op verschillende manieren. De app is verkrijgbaar in twee varianten. Als je een iPhone of iPad hebt kun je de app downloaden. Via bluetooth maakt die verbinding met de crosstrainer. Je moet ook een werkende wifi-verbinding hebben. De andere methode om de app te gebruiken gaat via een adapter. Die doe je in de crosstrainer en dan kun je je via het display van de crosstrainer aanmelden en je trainingsopties instellen.

iFit-module heeft een gratis en een betaald abonnement. Als je voor die laatste versie kiest kun je via Google Maps een route trainen. Dat is leuk, want dan kun je bijvoorbeeld door Parijs lopen of ergens in de bergen in de Zwitserse of Italiaanse Alpen. De snelheid en de weerstand worden gesynchroniseerd met het terrein waarover je loopt. Ondertussen word je gecoacht door een personal trainer, Jillian Michaels. Tijdens je training zorgt zij ervoor dat je gemotiveerd blijft. iFit-module heeft ook een optie om aan virtuele wedstrijden mee te doen. Je ziet jouw resultaten op de site van iFit. Daar kun je ook je doelen instellen.

Max Trainer app

De Bowflex trainer app is een goede hulp om je trainingsresultaten en trainingsdoelen overzichtelijk op een rij te zetten. De app wordt door middel van Bluetooth gekoppeld aan de crosstrainer. Als eerste maak je een gebruikersprofiel aan en heb je de gelegenheid om doelen in te stellen. In de app wordt allerlei data bijgehouden, zoals het aantal minuten training dat je al achter de rug hebt, de calorieën die verbrand zijn, de hartslag (gemiddelde en maximaal), het wattage dat je produceert en het aantal omwentelingen per minuut. Na de training kun je nieuwe doelen instellen. De app kan worden gekoppeld aan Apple Health. Daarmee heb je altijd een actueel totaalplaatje van je gezondheid bij de hand.

Fit hi way

De Fit hi way app is geschikt voor je tablet of smartphone. Er wordt allerlei informatie over de trainingssessie bijgehouden, zoals de duur van de work-out, hoeveel calorieën je al hebt verbrand, de actuele hartslag, je snelheid en de afgelegde afstand. Met de Fit hi way app heb je de keuze uit een aantal trainingsprogramma’s. Je kunt ook trainen via Google Maps. Een leuke aanvulling op het trainen is dat de speakers van de crosstrainer worden bediend via de app. Je kunt tijdens de work-out dus gewoon luisteren naar de muziek vanaf je smartphone.

Kinomap

Net zoals de meeste andere apps draait ook Kinomap op je tablet of smartphone. Via Bluetooth wordt er verbinding gemaakt met de crosstrainer. Via Kinomap doe je een training op realistische routes in New York of de Veluwe. Bij elke route wordt duidelijk aangegeven wat de moeilijkheidsgraad is, zodat je gemakkelijk een route kunt uitkiezen die bij jou past. Tijdens de training heb je twee schermen. Op het ene zie je de straat waar je aan het trainen bent en op het andere scherm staat waar je op de route bent. Kinomap heeft ook een Multi Player Mode. Dan kun je samen met vrienden trainen en onderling wedstrijden houden.

iConsole

De iConsole app is geschikt voor de iConsole modellen van Flow Fitness. De app wordt met Bluetooth aan de crosstrainer gekoppeld. Je kiest uit één van de 24 trainingsprogramma’s of selecteert een route op de wereldkaart. Tijdens de training heb je de mogelijkheid om het weerstandsniveau te verhogen of te verlagen. Ook is er de optie om even te pauzeren. Als je een hartslagband hebt kun je een hartslaggestuurde training afwerken. Alle trainingsresultaten worden in de app opgeslagen, zoals trainingstijd, afstand, gemiddelde snelheid en verbrande calorieën. Je kunt de trainingsresultaten onmiddellijk delen met vrienden op facebook of Twitter.

DKN Motion

Voor de DKN Motion app heb je Bluetooth en wifi nodig. De app werkt het best op een tablet, die in een houder op de crosstrainer wordt geschoven. Er zijn talloze voorgeprogrammeerde trainingen, die verdeeld zijn in de volgende categorieën: handmatig, warming-up, uithoudingsvermogen, calorieën verbranden, trainen op geleverd vermogen, hartslagprogramma’s, trainingen op de kaart en met personal coaching programma’s. Als je voor een trainingsprogramma uit de laatste categorie kiest wordt je tijdens de training begeleid door een personal coach. De app is geschikt om door meerdere personen op dezelfde crosstrainer te worden gebruikt. Dat doe je door gebruikersprofielen aan te maken, waarin voor iedere deelnemer persoonlijke doelen worden ingesteld.