Wat is de beste manier om thuis te boksen?

Boksen is een sport die je heel makkelijk thuis kunt doen. De achterkamer die je normaal als rommelhok gebruikte is al helemaal opgeruimd en je staat volledig klaar in je nieuwe sportkleding. Maar dan sta je midden in je nieuwe eigen sportruimte en denk je zo, en wat nu? Wat moet je doen om echt goed thuis te kunnen boksen? Hierover vind je hier tips en advies.

Bekijk hier als onze producten voor het boksen >

Hoe te beginnen?

Als je goed wilt beginnen met thuis te boksen, is het belangrijk dat je weet wat je in den beginselen moet doen. Hiervoor zijn verschillende basistechnieken beschikbaar, die eenvoudig te vinden zijn op het internet. Je kunt hiervoor verschillende video’s kijken of je neemt een paar beginlesjes bij de sportschool om thuis je techniek te verbeteren. Vooral op het gebied van je lichaamshouding, de stand van je voeten, hoe je moet stoten, blokkeren en ontwijken en ga zo maar door. Hiermee leer je goed hoe je beter wordt in boksen en hoe je blessures kunt voorkomen.

Voordat je echt aan het boksen gaat, is het belangrijk dat je goed voorbereid te werk gaat. Dit begint al bij een goede warming-up. Zo train je je spieren alvast warm zodat je goed de spieren klaar hebt om alles uit je training te halen. Dit helpt ook met het beperken van blessureverschijningen.

De benodigdheden

Je kunt boksen met een aantal eenvoudige attributen. Hieronder een opsomming van wat je goed kunt gebruiken om van je oude zolderkamer een echte sportruimte te maken.

Springtouw

Een professioneel springtouw is erg goed voor de warming-up. Helemaal als je een verstelbaar springtouw hebt, voor verschillende oefeningen. Maak het touw langer of korter, ook om jezelf te verbeteren in je techniek.

Spiegel

De spiegel is niet alleen goed om je work-outfoto’s te maken voor op Instagram, maar ook om beter te worden in je techniek. Wanneer je bijvoorbeeld gaat schaduwboksen (boksen zonder tegenstander of iets te raken) kun je de spiegel gebruiken om echt aan je techniek te werken. Schaduwboksen is naast de echte work-out ook goed voor opwarmen.

Bokshandschoenen

De bokshandschoenen zijn zo beetje de eerste dingen waar je aan denkt als je kijkt naar spullen die je nodig kunt hebben voor bij het boksen. Dit is dan ook meestal het eerste dat je koopt als je gaat beginnen. Bokshandschoenen zijn niet alleen bedoeld om beter te slaan, maar ook om je handen te beschermen tegen de impact die tijdens het boksen door jezelf of je tegenstander opgelopen kan worden.

Binnenhandschoenen

In je bokshandschoenen draag je ook binnenhandschoenen. Deze zijn gemaakt om ervoor te zorgen dat de bokshandschoenen goed blijven zitten en beter beschermen tegen de impact van het stoten. Ook zorgen ze voor betere hygiëne, omdat de binnenhandschoenen makkelijker te wassen zijn dan een volledig bokshandschoen.

Boksbal

De boksbal of bokszak is een sportartikel dat nooit mag ontbreken bij bokstraining. Hierop oefen je je vechttechnieken, ook zonder tegenstander maar meer gericht dan bij schaduwboksen. Ook helpt het gewicht in de boksbal om meer kracht te zetten en daardoor je spieren te trainen. De meeste boksballen hebben een eigen standaard of hangen aan het plafond, maar er zijn ook boksballen die je vast kunt maken aan de muur.

De speedball is een kleinere en meer beweeglijkere variant op de standaard bokszak. Deze boksbal is meer bedoeld om snelheid, precisie en ontwijktechnieken te trainen. De speedball is meestal staand, of je kiest voor een double end uitvoering. Alle modellen boksballen zijn geschikt voor zowel amateuristische spelers als ervaren boksers.

Dummy

Een dummy is in de bokswereld een meer menselijke variant op de boksbal. Het wordt ook wel een bokspop of slam man genoemd, en is een pop die eruitziet als het bovenlijf van een (mannelijke) sporter. Op de dummy kun je verschillende technieken oefenen en hoe deze gebruikt kunnen worden tijdens een wedstrijd. Je kunt hiermee je technieken nauwkeuriger maken, zodat je echt beter wordt in je techniek.

Bescherming

Je kunt bij boksen aardige blessures oplopen. Daarom is een goede bescherming erg belangrijk. Vooral een hoofdbeschermer om de klappen van je tegenstander op te vangen is belangrijk, eveneens als handpads om je handen tijdens het stoten niet te overbelasten.