De voordelen van een crosstrainer

Stel, je bent van plan om een fitnessapparaat aan te schaffen. Maar welk apparaat moet je dan nemen? Want het is natuurlijk zonde als je een apparaat koopt dat niet bij jou past. Eén van de fitnessapparaten die bij uitstek geschikt zijn om thuis te gebruiken is een crosstrainer. Maar wat zijn de kenmerken van een crosstrainer? Welke gezondheidseffecten heeft een crosstrainer? En waarvoor kun je hem gebruiken? In dit artikel gaan we op die vragen in.

Hart en longen

Een crosstrainer bevordert de bloedsomloop. Tijdens een training moeten je hart en longen flink aan het werk, met als gevolg een betere doorbloeding van je lichaam. Je kunt een crosstrainer op twee manieren voor dit doel gebruiken. Om je conditie te verbeteren kies je voor lange trainingen op een rustig tempo. Als je liever een explosieve inspanning wilt kunnen leveren kies je voor korte, maar zeer intensieve trainingen. Intervaltrainingen zijn in dat geval aan te bevelen, want dan werk je zowel aan je uithoudingsvermogen als aan de conditie voor explosieve inspanningen.

Ook als u op zoek bent naar een kwalitatieve Kettler crosstrainer, dan kunt u bij ons uitstekend terecht. Het uitgebreide aanbod bestaat ook uit Tunturi en Flow Fitness crosstrainers, maar ook een professionele Platinum Tunturi crosstrainer vindt u in ons assortiment.

Totale body-workout

Het verschil tussen een loopband – een ander zeer populair fitnessapparaat – en een crosstrainer is behoorlijk groot. Op een loopband werk je aan de conditie van de reguliere spiergroepen die nodig zijn voor het lopen. Met een crosstrainer worden veel meer spiergroepen geactiveerd. Op een crosstrainer train je vrijwel je hele lichaam. De rugspieren, schouder- en armspieren, buikspieren en de bil- en beenspieren worden allemaal gebruikt op een crosstrainer.

Gewicht verliezen

Om af te vallen is het goed om een combinatie van trainingen te doen. Kies dan bij voorkeur voor een combinatie van cardio- en krachtraining. Dat kan met allerlei losse oefeningen, maar ook met behulp van een crosstrainer. Door te werken met variabele weerstandsniveaus kun je verschillende spiergroepen trainen. De beschikbare trainingsprogramma’s zijn op hun beurt bedoeld om je goed in het zweet te werken en op die manier aan cardiotraining te doen. Door deze combinatie van trainingen is een crosstrainer een uitstekend hulpmiddel als je wilt afvallen.

Blessurevrij trainen

Eén van de grote voordelen van het trainen op een crosstrainer is, dat je weinig kans hebt om geblesseerd te raken. Op andere fitnessapparaten wil het nog weleens gebeuren dat bepaalde gewrichten (te) zwaar worden belast. Dat leidt op den duur tot blessures. Op een loopband bijvoorbeeld land je telkens met het volle gewicht op je knieën en voeten. Bij een crosstrainer beweegt je hele lichaam met het apparaat mee, waardoor er minder belasting is van de gewrichten. Daardoor is de kans op blessures heel klein.